Als het om chocolade gaat, hebben we vaak honderden vragen! Hier is een artikel dat eindelijk de geheimen van een goede chocolade onthult en u helpt de chocolade te kiezen die overeenkomt met uw verwachtingen, uw behoeften en uw verlangens.

Chocolade kiezen

Maar eerst, wat is een goede chocolade?

We zouden kunnen zeggen (zonder te liegen) dat een goede chocolade vooral een chocolade is die je lekker vindt. Gelukkig bestaan er meer feiten om je te helpen bij het kiezen van een echt goede chocolade! Goede cacaobonen: de basis van een goede chocolade. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, is het niet het percentage cacao dat getuigt van de kwaliteit van een chocolade maar de bonen waarvan de cacao is gemaakt, hun oorsprong en de zorg die tijdens het transformatieproces aan de bonen wordt besteed. Cacao wordt geoogst in twee perioden (van november tot maart en van mei tot juli). Cacaobonen zijn de zaden van de cacaovrucht die aan de stam cacaoboom groeien.
Er zijn 3 soorten:
Forastero: voornamelijk aanwezig in de Amazone, vertegenwoordigt 80% van de wereldproductie van cacaobonen. Om de smaak te ontdekken, probeer Valrhona's Jivara 40% melkchocolade (Jivara 40% zak 250g), een romig recept met vanille nuances.
Criollo: met zijn zachtere, fijnere en aromatischere bonen is Criollo de zeldzaamste soort (slechts 2% van de wereldproductie) en daarom de meest gewilde! De iconische Valrhona Guanaja 70% pure chocolade (Sachet Guanaja 70% 250g) is gemaakt van deze bonen. Proef deze chocolade en laat je verleiden door zijn ongeëvenaarde aromatische smaak. De Trinitario: een hybride soort, deze cacaoboom is een kruising tussen de eerste twee soorten. Deze cacao komt vooral voor in Ecuador en Brazilië. Om de smaak te ontdekken selecteert u de mix van Grand Cru Noir Caraïbes 66% (Sachet Caraïbe 66% 250g). Laat u verrassen door de licht houtachtige zoetheid van deze chocolade die door iedereen geliefd is. De oogst van de cacaovruchten wordt overal op de plantages zorgvuldig uitgevoerd omdat 1 kilo fruit slechts 50 gram cacao oplevert.

Een simpel recept: het geheim van succes!

Als je weet hoe het in zijn werk gaat heb je niet veel ingrediënten nodig om een goede chocolade te maken! Cacaobonen, cacaoboter, suiker en vanille zijn de belangrijkste ingrediënten die te vinden zijn op de etiketten van elke goede chocolade. Als je oplet, zul je merken dat Valrhona enkel zonnebloemlecithine aan zijn recepten toevoegt. Waarom? Omdat deze emulgatoren de chocolade brozer, smeltender en knapperiger maken en zorgen voor een betere afgifte van smaken, zonder deze te veranderen.

Ethiek en traceerbaarheid: extra troeven!

Omdat het beheersen van de gehele productieketen een garantie is voor kwaliteit, heeft Valrhona ervoor gekozen om een zogenaamde "Bean To Bar" te zijn. Met andere woorden, zij zorgen voor alle stadia van de productie van hun chocolade: "van de boon (op de plantage) tot de reep (het maken van de chocolade)". Vandaag de dag kan Valrhona 100% van hun cacao traceren van de producenten waar ze mee werken. Valrhona is bijzonder toegewijd en zo zorgen ze voor een eerlijk inkomen voor de telers en voeren ze al jaren projecten uit om lokale gemeenschappen te ondersteunen (scholen bouwen en toegang tot drinkwater onder andere). Deze acties hebben Valrhona in staat gesteld om de B CORP-certificering te ontvangen (Valrhona is B-Corp-gecertificeerd), waarmee bedrijven worden erkend die hoge sociale normen en milieunormen respecteren en zich inzetten voor vooruitgang.